Cikkek

Túrkeve zártkertjeinek veszélyeztető tényezői

Olvasóink értékelése:  / 1

 Sok szempontból ma a Túrkevét körülölelő zártkertek szerencsés helyzetben vannak, hiszen a félig-meddig gazdátlanságuk egyben meg is óvta őket sok károsító tényezőtől. Szerencsére az itt lévő fákat nem cserélték le „modern” fajtákra, így megmaradhattak azok a fák – amiket, ha sokszor nem is nevezhetünk tájfajtáknak – mindenesetre évtizedek, de akár évszázadok óta ezen a területen élnek és élelmet adnak a kevi embereknek.

Bővebben: Túrkeve zártkertjeinek veszélyeztető tényezői

A helyi termékek jelentősége Magyarországon és Túrkevén

Olvasóink értékelése:  / 1

 Hazánk hagyományosan egy mezőgazdaságból élő ország. Persze az előző rendszer ezt szerette volna átalakítani iparivá, a trianoni békediktátum sem tett jót (a legjobb területeink elcsatolásával) a mezőgazdaságnak, de az egyik legnagyobb kárt a rendszerváltás utáni időszak okozta. Lehetne sorolni az okokat, feltenni a kérdéseket. Minden bizonnyal pár perc alatt akár százat is össze lehetne szedni, ugyanakkor a lényeg ebben a pillanatban nem ez hanem, hogy mi az ami megmaradt; mi az amivel kezdhetünk valamit; mi az, ami miatt újra jelentős szerepet kaphatnak Magyarországon a helyi termékek.

Bővebben: A helyi termékek jelentősége Magyarországon és Túrkevén

A zártkerti gyümölcsök jelentősége Túrkevén

Olvasóink értékelése:  / 0

 A gyümölcsösök Túrkeve környékén is sokféle felhasználásnak örvendtek. Valamikor régen más szerepet szántak a településen élő emberek ezeknek a területeknek. Fontos volt maga a gyümölcs is, de más felhasználás is legalább ennyire lényeges volt. Ilyen volt például a gyümölcsösök kaszálóként való hasznosítása.

Bővebben: A zártkerti gyümölcsök jelentősége Túrkevén

A helyi termelők garanciája: a kommunikáció

Olvasóink értékelése:  / 0

 Mára az emberek kezdik észrevenni, hogy a globalizált kereskedelmi struktúrán kívül is van lehetőség mindennapi élelmiszereink beszerzésére, például a helyi termelők piacán. Azonban itt sem minden arany, ami fénylik, mert elvárásokkal kell lennünk a helyi termelők irányába is.

 Mik lehetnek ezek az elvárások? Elsősorban a termék eredete. Piaci körülmények között megvan az a lehetőség, hogy személyes beszélgetésbe elegyedjünk az árusítóval, megtudhatjuk, honnan, milyen körülmények közül származik terméke, így bizonyosodva meg afelől, hogy nem a nagybani felturbózott árukat, hanem kiskerti, kétkezi munkából származó zöldséget, gyümölcsöt van módunkban megvásárolni.

Bővebben: A helyi termelők garanciája: a kommunikáció

Kínai fokhagyma? Argentin cseresznye?

Olvasóink értékelése:  / 2

Helyi Élelmiszer

Minden egyes forint, melyet egy távoli intenzív gazdaságban előállított élelmiszerre költünk, a környezetet a hazai termelőket, ezen keresztül a helyi gazdaságot, és a saját egészségünket veszélyezteti.
Kínai fokhagyma? Argentin cseresznye?

Bővebben: Kínai fokhagyma? Argentin cseresznye?